Melk is (bijna) goed voor elk

Eén van de vele voedingsmiddelen die onder vuur ligt is melk. Het zou namelijk alleen voor kalfjes zijn en wij zouden het helemaal niet moeten drinken. Het is slecht voor je darmen, huid, zorgt voor osteoporose en nog veel meer.

Wat ons betreft is de discussie redelijk achterhaald. Er blijven altijd mensen die zuivel producten niet goed kunnen verdragen. Zij hebben dan ook lactose intolerantie. Dit betekent natuurlijk niet dat niemand het meer mag drinken. Er zijn helaas wel altijd mensen die dit blijven ‘verkopen’ en dat is jammer.


Eén van de argumenten waarom mensen geen melk horen te drinken is omdat dit alleen voor kalfjes is. Dit is uiteraard een non-argument aangezien diezelfde personen meestal geitenmelk drinken in plaats van koemelk.

Vaak hoor je dan nog: “Maar, mensen drinken melk van andere zoogdieren, dat kan niet!” Niet waar; wilde katten, zuidpoolkippen en zeemeeuwen drinken ook melk. Daarnaast doen wij mensen een hele hoop dingen die andere zoogdieren niet doen.

Melk is goed voor de botten! Of toch niet? De laatste tijd stijgt er een ander argument tegen melk naar de oppervlakte, namelijk dat melk osteoporose (botontkalking) veroorzaakt. Gelukkig valt hier te lezen dat er geen duidelijk verband aanwezig is.

Tot slot zou zuivel verzurend werken op je lichaam. Gelukkig is melk helemaal niet verzurend, maar gewoon basisch. Dat komt door de calcium die in melk zit. Wees dus geen zuurpruim en drink gewoon je glas melk als je dit lekker vindt.

Variatie is vaak de sleutel in een gezond voedingspatroon. Te veel eenzijdige voeding is nooit goed en leidt uiteindelijk tot klachten. Tenzij je lactose intolerant bent zorgt zuivel vermijden er zeer waarschijnlijk niet voor dat je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Minderen met zuivel en meer variëren kan wel degelijk helpen als je dagelijks (te) veel zuivel producten consumeert. Maar, is dit een reden om zuivel te bestempelen als de duivel? Nee, wat ons betreft niet. Vrijwel zeker is het probleem veel complexer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.